Waarom bij ons training?

Krav Maga is een weerbaarheids / zelfverdedigings sport. Judo, Karate, Kickboksen etc zijn vechtsporten.

Je traint bij ons met de mentaliteit en het idee om een ​​aanvaller genoeg schade toe te brengen om weg te komen indien nodig. Je bent niet in een “gevecht”, je verdedigt je alleen als je wordt aangevallen.  Bij ons leer je om te ontwijken, uit de situatie te raken en snel weg te komen. Door deze aanpak streven wij met onze lessen ernaar om in een relatief snel tempo veel basisprincipes aan te leren tijdens onze trainingen. 

In een serieus zelfverdedigingsscenario, mogelijk zelfs tegen meerdere aanvallers, zal de Kravist (iemand die Krav Maga leert) in principe de juiste kennis hebben. Hoe te bewegen om aanvallers voor je te houden, welke strategie en hoe de benaderingen. Hoe te weten waar en wie je (indien nodig) pijn moet doen om daar weg te komen . Krav is erg praktisch. Krav gaat ook in op mes- en wapen aanvallen en de juiste benodigde verdediging. Eigenlijk alles wat in het leven kan gebeuren op straat, in school of onderweg.

Er is nog een ander aspect van onze trainingen om aan te stippen. Dat is situationeel bewustzijn . Kickboksen of judo gaan hier bijvoorbeeld niet op in, omdat je traint om te concurreren. Situationeel bewustzijn is precies hoe het klinkt, het is een manier om constant waakzaam te zijn en een slecht scenario te herkennen en erbuiten te blijven. Het is tactisch inzicht. Gezond verstand, zouden veel mensen denken, maar velen zouden verbaasd zijn hoe ongewoon dat is.

  • Iemand achtervolgt mij. Waar moet ik heen, wat moet ik doen.
  • Ik wordt altijd gepest door bepaalde personen. Ik zie ze aankomen. Wat ga ik doen en hoe reageer ik.
  • Iemand pakt me vast. Hoe reageer ik.
  • Ik wordt bedreigt. Wat doe ik.
  • Bepaalde “vrienden” vallen mij lastig. Het wordt steeds erger. Wat kan ik doen.
  • Die parkeerplaats ziet er donker uit, niet veel lichten bij mijn auto, hmmmm, laat me iemand erbij halen.
  • Er staat een busje/SUV vlak bij mij en er zit iemand in die naar me kijkt… hmmm, laat me iemand bellen.
  • Die jongens die ons in de bar lastig vielen, gingen allemaal tegelijk naar buiten. “Barman, dit ziet eruit als een slechte situatie, ik ga de politie bellen.”
  • Die auto staat al een tijdje achter me….kijk ze draaien achter me…kijk ze draaien weer achter me en ze staan ​​nog steeds achter me. Tijd om mijn route te wijzigen en rechtstreeks naar het politiebureau of een goed verlichte openbare ruimte te rijden.
  • Hé, die groep jongens in het café wil dat ik iets met ze kom drinken… en ze gaven me gewoon een glas… “nee dank je”, bel een vriend in hun bijzijn en vertel waar je bent.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van situationeel bewustzijn en wij willen iemand leren om een ​​slechte situatie te herkennen en te vermijden. Vermijden is de beste vorm van zelfverdediging. Je hoeft nooit te vechten als je uit een slechte situatie blijft en die vooral voor bent. Dat is het doel. 

Krav Maga: Je traint om bedreigingen te vermijden, om de bedreiging in de kamer of buiten te verminderen. 

lees ook:

Raz Chen: Hoe effectief is Krav Maga als zelfverdediging in vergelijking met vechtsporten?