Pesten

Pesten komt helaas heel veel voor. In allerlei vormen en door allerlei “oorzaken” Soms valt iemand buiten de groep of is iemand “anders”. Dat kan zijn dat iemand “dik”, “dun”, ”lelijk” wordt gevonden, een makkelijke prooi is voor een pester, een fout heeft gemaakt door iets te doen wat een ander niet leuk vond, of volgens iemand “vreemd” is of mogelijk een handicap heeft. Ook jaloezie over een succes dat iemand heeft of als er iets mis ging in de liefde kan aanleiding geven tot pesten. Iedereen kan wel een voorbeeld hierbij bedenken en kent wel iemand die wordt of werd gepest.

Wordt je gepest wat kan je dan doen, wat moet je juist niet doen. Allemaal vragen die je kan hebben.

Recente voorbeelden die het nieuws hebben gehaald:

(26-7-2023) Onze knappe, lieve en getalenteerde dochter wordt al enige tijd flink gepest. Via social media, maar ook op school ( die niets doet!) en nu het vakantie is en we dachten even op adem te komen vinden ze het toch nog steeds nodig om te intimideren. Zelfs zo erg dat onze 13 jarige dochter niet meer alleen over straat durft. Weg zorgeloze vakantie! Als ouder sta je machteloos. Waarom doen ze dit, is het jaloezie omdat ze een prachtige stem heeft? Omdat ze zich kwetsbaar op durft te stellen? Ze wil niets liever dan haar zelf zijn. Theater en zang is haar lust en haar leven en toch wordt ze hierop gepakt. Zullen we met z’n allen gewoon liever zijn tegen elkaar? De verharding stoppen en een vuist maken tegen pesten? Iedereen is uniek met zijn of haar eigen talenten, haal het beste in elkaar naar boven in plaats van het slechtste

(12-7-2023) Een 15 jarig meisje werd het doelwit van fysiek geweld. Ze werd aangevallen en in de bosjes geduwd door twee leeftijdsgenoten, die haar meerdere malen met kracht tegen haar hoofd schopten. Wat de situatie nog schrijnender maakt, is het feit dat ongeveer zeven vrienden van de geweldplegers deze mishandeling filmden op hun telefoons. Dit doet vermoeden dat het een vooropgezet plan betrof, waarbij anderen het geweld niet alleen hebben gedoogd, maar zelfs hebben aangemoedigd door het vast te leggen op video.

Gelukkig werd de mishandeling gestopt door de tussenkomst van een voorbijganger. De hulp van deze alerte persoon heeft het slachtoffer behoed voor verdere schade. Het meisje bevindt zich momenteel thuis, waar ze herstelt van de ernstige fysieke en emotionele schade die ze heeft opgelopen.

Ken jij iemand die wordt gepest? Meld het op school of aan de ouders. Ben jij iemand die wordt gepest? Praat er thuis over. Wordt uw dochter of zoon gepest? Wij kunnen helpen. Zie op de andere pagina’s van onze website.